lørdag 31. januar 2015

123... tunika fra blondeduk!


Nyttårsforsett: blogge oftere! Ett år siden sist, det er ikke greit! Men som første innlegg etter bloggetørke: Lag din egen tunika av blondeduk eller blondegardiner!


Dette er enklere enn du tror! Alt du trenger er en blondeduk (kan også sys av blondegardiner), strikk, saks, knappenåler, målbånd, symaskin med rettsøm og siksak (eller overlock) og du kan lage denne på en halvtime!

1.Det første du gjør er å legge stoffet dobbelt med vrangen ut, slik at den er avlang med brett på langsiden. Dersom du faktisk har en blondeduk er endene allerede ferdig, og det gjør jobben vår enda lettere! Hold opp stykket med bretten mot halsen og sjekk lengden, dette er hvor lang toppen vil bli når ferdig.
2.Nå skal vi måle! Vi trenger 3 mål til denne versjonen..  Først,over puppene ((hvis du er som meg, mål utenpå favoritt-bh'en) skriv ned målene en lur plass, så har du de til flere prosjekter). Neste mål er rundt hoftene, dvs der vi er bredest (så for de fleste blir dette midt på rompa). Siste er rundt hodet (vi vil jo få den på når den er ferdig).

Nå skal vi nåle opp noen mål: finn midten av stoffet og sett nål (du kan også merke stoffet, men er du like utålmodig som meg og vil bruke toppen med en gang og ikke gidder vente til markeringen er gått bort i vask, sett en nål). Gjør dette øverst (i brett), nederst og litt over midt på... Nå må vi regne.. Ta hoftevidden din, del den på 4 og mål ut fra nålen din nederst.. Eksempel, er du 120 rundt hofta, måler du 30cm ut fra nåla på begge sider og setter nye nåler. Gjør det samme med brystmålet, og da tar du utgpunkt i nål nr 2. Så må vi ha hull til hodet, mål rundt hodet og del igjen på 4.. Nå tar vi utgangspunkt i nåla på bretten og gjør d samme som med de andre målene.

Nå kan vi klippe! Klipp åpningen til hodet først. Her har vi to valg. Enten klipper du en liten bue bak og en større bue foran, eller så gjør du som modellen og klipper etter blondemønsteret. Når vi skal klippe ved hofte og brystnålene, klipp 2cm utenfor nåla, slik at man ikke syr toppen for tett inntil kroppen. Fra nålene midt på skal vi nå klippe det som skal bli armene. Jeg har valgt på modellen å sette strikk i armene slik at de blir litt store og skrår derfor litt utover, men du kan også klippe de slik at de går jevnt innover og blir tettsittende ytterst.


3. Symaskintid! Nå skal vi sy, og da er det 4, maks 5 sømmer som skal til! Søm 1 og 2 er fra arm til hofte, søm 3 og 4 er strikken i armåpningen, og søm 5 (dersom du ikke gjør som meg og klipper rundt blondemønsteret i halsen) er halslinningen (dersom du bretter 2 ganger blir kanten finest, men husk å klipp inn snitt (se tegning 2), slik at kanten blir lettere å brette, og legger seg finest.

symaskintid.. eg har overlocket, men sy med rettsøm,
og sy siksak utenfor sømmen og du har samme resultat..

Sikre sømmene under armene til hoften med siksak (like utenfor rettsømmen din).

Strikk i armene: klipp opp to strikk som du måler til rundt armen, min kom ca ved albuen) (ikke strekk strikken for stramt, da blir toppen ubehagelig å gå med) fest strikken med nål i sømmen i armåpningen. 


fest strikken med nål til søm..
 Nå setter du deg ved symaskinen igjen og syr fast strikken ved nåla. Nå er det viktig at du strekker strikken  hele tiden slik at den når heilt rundt. For å være sikker på at du når helt rundt kan du nåle mer, en halvveis og en der de to strikkendene møtes. Og så strekke strikken slik at du ser den rekker rundt. Strekk mens du syr! 

..strekk strikkens mens du syr
resultatet..
...vreng toppen; TADAA!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar